19 Nisan 2024 / 10 Şevval 1445

Tuz, Bal, Yoğurt Korur mu?

Japonya’dan yükselen ve dünyayı tehdit eden radyasyon korkusu, korunma yöntemleriyle ilgili spekülasyonları da beraberinde getirdi.

Radyasyona karşı tuz ve balın koruyucu olduğu ileri sürüldü. Ntvmsnbc; bu söylentilerin bilimsel bir dayanağı var mı ve radyasyondan korunmak için ne yapılabilir? sorularının yanıtını arayan bir haber yayınladı.

Tüm dünyayı etkileyen bu tedirgin bekleyiş, radyasyondan nasıl korunulacağı sorusunu da beraberinde getiriyor. Korunma yöntemleriyle ilgili yaygın söylentilerden biri de tuz ve bal tüketimi ile ilgili.

Ancak İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü Uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, tuz ve balın radyasyondan koruma gibi bir etkisi olmadığını söyledi. Dr. Dizdar, “Tiroit doysun ve aktif maddeyi bünyesine katmasın diye, potasyum iyodür kullanılıyor ama tuz ve balın böyle bir etkisi yok” dedi.

İshal, Şikayetlerin Başında Geliyor
İnsan vücudu radyasyona maruz kaldığında kısa sürede gelişen şikayetlerin başında ishal geliyor.

Tuz ve balın, ishalin yol açtığı tabloyu düzeltmede etkili olduğunu ve ancak bu amaçla kullanılabileceğini vurgulayan Dr. Dizdar, “İshal vücuttan tuz kaybına neden olur. Bu durumda kaybedilen tuzun yerine konması için tabii ki dışarıdan tuz almak gerekir. Aynı şey bal için de geçerlidir. Yani radyasyonun insan vücudunda yaptığı ishal gibi şikayetlerin sonucunda bozulan sıvı elektrolit dengesini sağlamak için tuz kullanılır. Ama radyasyondan korunmak adına tuz veya bal kullanmanın bilimsel hiçbir dayanağı yoktur” dedi.

Sodyum Klorür Değil, Potasyum İyodür
“Radyoaktif iyodun, radyasyon soluyan insanın akciğerlerinden kana karıştığını, sonra da gidip gırtlağın önündeki tiroit bezinin içinde biriktiğini hatırlatan Dr. Dizdar, radyasyondan korunmada önemli olan şeyin iyot değil, potasyum olduğunu söyledi.

Dr. Dizdar, “Yemek tuzu olan sodyum klorür değil, potasyum iyodür, radyoaktif maddeleri tutarak vücuda girmesini engeller. Ancak potasyum iyodür ilaç formatında olan bir maddedir. Solüsyon veya hap olarak kullanılabilir ama bunu herkes kendi kafasına göre kullanamaz. Bunun için konunun uzmanları tarafından önerilmesi ve reçete edilmesi gerekir” diye konuştu.

Neden Yoğurt?
Hastanelerde görev yapan radyolog veya röntgen teknisyenleri her gün yoğurt yediğinin hatırlatılması üzerine Dr. Dizdar şunları söyledi:

“Yoğurt, radyasyonla vücuttan atılan maddeleri yerine koymak için kullanılır. Bir de sülfidril denilen aktif grupları tutar. Bu uygulama eskiden beri vardır. Kanunlarda bile yer alır ama bunlar eski bilgilerdir ve bilimsel anlamda da tartışmalı konulardır. Günümüzde de hala bazı hastanelerde radyoloji bölümü için her gün yoğurt servisi yapılır ama dediğim gibi bu konu tartışmalıdır.”

Yapılacaklar Kısıtlı
Tuz, bal ve yoğurdu radyasyonla bu şekilde ilişkilendiren Uzman Dr. Yavuz Dizdar, radyasyondan korunmak için alınacak tedbirleri ise bir cümle ile şöyle özetledi:

“Sadece serpintiden uzak duracaksınız, bulunduğunuz mekanın kapı ve penceresinde izolasyon yaptıracaksınız, dışarıda bulaş olursa de hemen temiz su ile yıkanacaksınız. Bunların dışında doğrudan yapılacak herhangi bir şey yok.”

TRT