28 Mart 2024 / 18 Ramazan 1445

Sanal Gerçeklik Nedir?

Son dönemde sıklıkla karşımıza çıkan Sanal gerçeklik terimi ne anlama geliyor? Sanal gerçeklik ile neler yapılabilir? Yararları ve zararları nedir? Bunları ve merak edilen dahasını yazımızda bulabilirsiniz.

Teknoloji hızla ilerlerken bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz sahnelerin yavaş yavaş hayatımıza girdiğine de şahit oluyoruz. Akıllı telefonlar, tabletler, akıllı televizyonlar derken akıllı saatler, akıllı ev aletleri ve son olarak da sanal gerçeklik denilen bir terim hayatımıza girmiş oldu.

Sanal Gerçeklik Nedir?

Orijinal ismi Virtual Reality olan sanal gerçeklik, gerçek dünyaya ait bir ortamın, bilgisayarlar tarafından yaratılmış üç boyutlu bir modeli içinde, kişinin bu model ortamını giydiği özel aygıtlar yardımıyla duygusal olarak algıladığı ve bu yapay dünyayı etkin olarak kontrol edebildiği sistemlerdir.

Kişinin sanal gerçekliğe dâhil olmasını sağlayan cihazlara “sanal gerçeklik aygıtı”, yazılımlara da “sanal gerçeklik uygulamaları” deniyor. Bu uygulamalar ve aygıtlar yardımı ile kişi tamamen sanal olarak oluşturulan ortama kendisini adapte edebiliyor.

Sanal Gerçeklik Nasıl Çalışır?

Sanal gerçeklik konusu aslında yıllar öncesine dayanır. Yapılan birçok deney ve birçok cihaz sanal gerçeklik konusunu çıkış noktasından ve amacından saptırmıştır. Günümüzde sanal gerçeklik konusu, hissedebildiğimiz ve dokunabildiğimiz ortamlara dönüşmüştür.

Temel olarak sanal gerçeklik, insan vücudunun verdiği elektriksel ve duyusal tepkileri bulundurdukları sensörler yardımıyla görsel bir ortama dönüştüren cihazlar yardımıyla oluşturulmaktadır.

Günümüzde en yaygın olarak bilinen ve kullanılan sanal gerçeklik projesi Virtusphere‘dir. Virtusphere, bir küre içerisinde konum değiştirmek için attığınız her adımla birlikte küreyi yeniden ivmelendiren bir algoritmadır. Böylece sanal gerçeklik ortamında adım attıkça ortam yeni duruma kendisini adapte eder.

Sanal Gerçeklik Nasıl Sağlanır?

Gerçek dünyadan ayrılıp tamamen bilgisayarlar tarafından oluşturulan bir dünyaya adım atmak için sanal gerçeklik yazılımlarının dışında sizi bu dünyaya dâhil edecek ve vücudunuz ile sanal gerçeklik arasında iletişimi sağlayacak cihazlara da ihtiyacınız var.

Günümüzde en çok kullanılan, daha doğrusu sanal gerçekliğe dâhil olmamızı sağlayan cihazlar “sanal gerçeklik gözlükleri”dir. Bu gözlükler yardımı ile oluşturulan sanal ortamlara dâhil olabiliyoruz. Tabii sanal gerçeklik gözlükleri tüm bedeninizin ortamla iletişim kurmasını sağlayamıyor. Bu nedenle yardımcı sanal gerçeklik cihazları da ortaya çıkmaya başladı. Örneğin, sanal ortamda bir tenis kortundasınız ve tenis oynuyorsunuz. Sanal gerçeklik gözlüğü size o ortamı sunarken, gerçekte elinize aldığınız yardımcı bir sanal gerçeklik cihazı raket görevi görebilir.

Sanal Gerçeklik ile Neler Yapılabilir?

Aslında bu sorunun cevabını verebilmek için sanal gerçeklik teknolojisinin tam olarak gelişmesi gerektiğini düşünüyorum. Şu an itibariyle dahi sanal gerçeklik konusunun nerelere kadar gidebileceğini görmek heyecan verici olabiliyor. Eğer soruya bir cevap vermek gerekirse, günümüz teknolojisinde bir sanal gerçeklik cihazı yardımı ile girilen sanal gerçeklik dünyasında pek çok şey yapılabilir.

Bilgisayar oyunları, sanki oyunun içindeymiş gibi oynanabilir, sinema salonundaymış gibi hissederek film izlenebilir, çeşitli yaratıcılık uygulamaları gerçek hayattaymış gibi yapılabilir, kısacası gerçek hayatta yapabildiğiniz pek çok faaliyet gerçekleştirilebilir. Hatta yapamadıklarınız da…

Sanal Gerçekliğin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Sanal gerçeklik gelecekte pek çok konuda yardımımıza koşabilir. Özellikle eğitim ve simülasyon alanlarında uçsuz bucaksız bir deniz gibi görünüyor. Öğrencilerin soyut konuları anlamalarının kolaylaşması, asker, pilot, sürücü adayı gibi kişilerin işlerini öğrenme konusunda sanal gerçeklik uygulamalarından yararlanmaları, psikolojide ve imkânsız şartların oluşturulması gibi alanlarda yararlanılması gibi hayatımıza kazandıracağı pek çok yararı olacaktır.

Bununla birlikte maalesef uzun süreler kullanımda insanların gerçek hayatla olan bağlantılarının kopmasına, asosyal olmalarına, psikolojik ve görme ile ilgili sorunlar yaşamalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle her ne kadar önemli bir teknoloji olsa da sanal gerçekliğe hayatımızda gereğinden fazla yer vermememiz gerekir diye düşünüyorum.

Kaynakça: http://www.teknolojiogretmeni.com/nedir/sanal-gerceklik-nedir/