18 Nisan 2024 / 9 Şevval 1445

MENORAJİ

Menoraji terimi, aşırı kanama ya da uzamış adet dönemi veya her ikisi için birden kullanılan bir kelimedir.Genellikle menapoz öncesi dönemde görülse de bazı kadınlar da zaman zaman aşırı adet kanaması yaşayabilir.

Normal adet, her 21-35 günde bir olan, 4-5 gün süren, 30-45 ml kan kaybına neden olan periyotlardır.Her kadının adet kanaması aynı değildir.Menoraji demek için 80 ml’den fazla yani bir çay bardağına yakın kanam olması gerekir.

Her saat başı bir ped kirletmeye ya da 2 ped birden koymaya veya gece kalkıp ped değiştirmeye neden olan, 7 günden fazla süren, büyük kan pıhtıları içeren, yaşam kalitesini düşüren, kansızlık belirtilerine neden olan (yorgunluk, nefes darlığı) adet kanamaları menoraji olarak değerlendirilir.

Menoraji nedenleri, östrojen-progesteron dengesizliği, yumurtlamanın olmaması, myomlar, polipler, spiral kullanımı, dış gebelik,kanser, pıhtılaşma bozuklukları, bazı ilaçlar, tiroid problemleri, karaciğer- böbrek hastalıkları ya da rahimdeki enfeksiyonlar olabilir.

Yumurtlamanın olmadığı periyotlarda menoraji sık görülür. Yumurtlama iki yaş grubunda olmayabilir.Adet görmeye yeni başlayan genç grup (adetin başlangıcından 1.5 yıl sonrasına kadar) ve menapoza yaklaşmış 40-50 yaş arası grup.Bu iki grupta menoraji daha sık görülebilir.

Aşırı kanama kramplara ya da ciddi kansızlığa neden olabilir. Teşhis koyabilmek için kan sayımı, tiroid fonksiyonları, pıhtılaşma testleri, pap smear, ultrason gibi tetkikler yapılabilir.

Tedavide demir desteği, bazı ağrı kesiciler, doğum kontrol hapları, progesteron desteği, hormon salgılayan spiraller kullanılabilir.Bunlarla kontrol altına alınamıyorsa kürtaj, çeşitli yöntemlerle rahim üst katmanının ortadan kaldırılması ya da rahimin tamamen alınması düşünülebilir.

Adet dönemlerinde dinlenmye dikkat etmek, kanama ve ped miktarlarını yazmayı alışkanlık haline getirmek, her 4-6 saatte bir düzenli olarak pedi değiştirmek ve aspirinden kaçınmak menorajisi olanlara tavsiye edilebilir.

AFİYET HANIMLAR DERNEĞİ